Рожева вода (гідролат, гідрозоль) – — це продукт випаровування, що отримується під час створення ефірних олій. Рожеву воду отримують дистиляцією пелюсток троянди на парі, за температури 100 градусів за Цельсієм. У процесі кип'ятіння вода перетворюється на пару, потім пара крапельками перетворюється на рідину. У процесі цього процесу вода позбавляється домішок, вбирає в себе величезну кількість біологічно активних речовин пелюсток троянди та частинки ефірної олії (від 0,1 до 0,5%).
З давніх-давен трояндова вода відома як косметичний і лікувальний засіб, і навіть використовується в традиційних східних кулінарних рецептах.
Косметичні властивості рожевої води.
Рожева вода гіпоалергенна. Вона чудово зволожує й тонізує суху шкіру. Найчастіше трояндова вода використовується як тоніка або як інгредієнт масок для обличчя.
Рожева вода:
- Пом'якшує й заспокоює шкіру.
- Має антисептичну дію.
- Усуває жирний блиск, нормалізує роботу сальних залоз, очищає й звужує пори.
- Допомагає позбутися шкірних висипок.
- Покращує колір обличчя.
- Допомагає контролювати рівень Ph.
- Допомагає у разі сонячних опіків.
- Перешкоджає утворенню зморщок.
Варіанти застосування трояндової води:
1. Як тонік для обличчя. Змочіть трояндовою водою ватний диск і протирайте ним обличчя замість вашого звичайного лосьйону або тоніка впродовж дня.
2. У складі порошкових масок для обличчя та волосся. Розводьте трав'яні або глиняні суміші замість звичайної води рожевої — вона посилює ефект сухих масок. Також вона може застосовуватися для розведення надто густих глиняних масок.
3. Рожева вода чудово підходить для освіжних ванн. Додайте одну столову ложку у воду, і Ви відчуєте дивовижний аромат троянди, а Ваша шкіра після такої процедури буде м'якою й ніжною.
4. Рожеву воду можна використовувати для збагачення шампунів, гелів для душу та вмивання — просто додайте одну-дві чайних ложки у флакончик і перемішайте.
5. Можна налити рожеву воду у флакончик із розпилювачем івикористовувати її замість термальної води — освіжати обличчя впродовж дня, заспокоювати шкіру обличчя й тіла після будь-яких процедур.
6. Ватні диски, змочені трояндовою водою, можна прикладати до шкіри повік вранці. Це допоможе позбутися набряклості та темних кіл, а також пом'якшить шкіру та заспокоїть подразнення очей.
7. Рожеву воду можна заморозити та використовувати шматочки льоду для освіжного масажу обличчя й тіла.
8. На пляжі рожева вода допоможе отримати рівну та щадну засмагу.
9. Після антицелюлітного масажу рожева вода посилить його дію і допоможе шкірі відновитися. Для цього підігрійте трояндову воду на водяній бані, намочіть їй шматочок натуральної тканини та оберніть проблемні місця на 10-15 хвилин.
Рожева вода з лікувальною метою.
1. Холодні компреси з нею допомагають у разі мігрені.
2. Полоскання рота трояндовою водою допомагає у профілактиці карієсу і позбавляє неприємного запаху.
3. Також такі полоскання горла допомагають у разі ангінів.
Кулінарне використання рожевої води.
В Індії та по всіх країнах Сходу рожева вода традиційно застосовується в кулінарії. Найчастіше нею ароматизуються десерти та солодощі, її можна додавати в каші, йогурти, рисові та овочеві страви. Також із нею робляться напої як гарячі, так і холодні.
Рецепти з трояндовою водою
Лимонний напій «Німбу Пані»
Вам знадобиться:
- Рожева вода – 1 столова ложка;
- Лимонний сік — 150 мл;
- Вода — 1 л;
- Цукор — 5 столових ложок;
- Сіль — 1⁄4 чайної ложки;
- Цедра лимона на смак.
Змішайте з гарячою водою лимонний сік, цедру, цукор і дрібку солі. Остудіть до кімнатної температури. Подавайте з тонким скибочками лимона та кубиками льоду. Лимонний сік можна додавати до смаку, як і цукор.
Молочні кульки «Гулаб джамун»
Вам знадобиться на 6 порцій:
- Цукор — 2 склянки;
- Вода — 2 склянки;
- Сік лимонний — 1 столова ложка;
- Молоко сухе — 1 склянка;
- Борошно пшеничне — 1⁄4 склянки;
- Сода — 1⁄4 чайної ложки;
- Молоко — 1⁄3 склянки;
- Олія вершкове — 3 столові ложки;
- Рожева вода ― на смак;
- Кардамон ― на смак;
- Олія — на смак.
Для приготування сиропу змішайте цукор, воду та свіжовичавлений лимонний сік, доведіть сироп до кипіння за постійного помішування, прокип'ятіть 5 хвилин. Потім зніміть із вогню та відставте вбік. Додайте трояндову воду та кардамон наприкінці.
Нагрійте олію для смаження, як на пончики, але на дуже маленькому вогні. Поки олія нагрівається, потрібно почати робити тісто.
У мисці змішайте сухе молоко та пшеничне борошно, соду, додайте 3 столові ложки м'якого теплого вершкового масла, розмішайте та замішуйте тісто, повільно вливаючи тепле молоко, до однорідної маси.
Змащуйте руки олією і скочуйте з тіста кульки розміром із волоський горіх. Це потрібно зробити якнайшвидше, позаяк тісто швидко підсихає, і тоді скочувати кульки набагато важче. Скати потрібно до абсолютно гладкої та рівної кульки, без тріщин, інакше вони будуть розливатися під час смаження.
Готові кульки опустіть в нагріту олію – вони мають на 1,5-2 хвилини поринути на дно й тільки потім спілити. Важливо стежити, щоб вони не прилипли до дна та не приголилили. Смажити потрібно 20-25 хвилин на дуже маленькому вогні. Пам'ятайте, що кульки в півтора-два рази збільшуються в розмірах під час смаження.
Готові гулаби дістаньте та викладіть на серветку. Якщо кульки пружні та після натискання розпрямляються — вони готові. Відразу ж його кладіть їх у гарячий сироп, попередньо добре обсушує серветкою, щоб прибрати зайву оливу.
Гулаби мають полежати в сиропі від 30 хвилин до декількох годин. Подавати їх потрібно теплими та в сиропі, у якому вони лежать.
Домашня рожева пастила
Вам знадобиться на 8 порцій:
- Яблука антонівські — 5 штук;
- Сік малиновий — 3 столові ложки;
- Цукор — 460 г;
- Яєчний білок — 1 штука;
- Агар-агар — 1,5 чайні ложки;
- Рожева вода — 1 столова ложка;
- Вода — 3 столові ложки;
- Цукрова пудра — 3 столові ложки.
Агар-агар замочіть у суміші рожевої та чистої води.
Яблука очистьте> від насіння й запікайте до м'якості в духовці за 180 градусів, злегка остудіть. У блендері змішайте в пюре, пюре протріть через сито.
Додайте в пюре малиновий сік і 300 г цукру, збийте міксером до розчинення цукру.
Замочений агар-агар поставте на плиту та нагрівайте на маленькому вогні, поки він не розчиниться. У повністю розчинений агар-агар всипте 160 г цукру та поступово доведіть до кипіння, отримавши сироп. Прокип'ятіть сироп 1 хвилину та зніміть із плити.
У яблучну масу додайте яєчний білок, збийте міксером на високій швидкості до отримання пишної світло-рожевої маси, у яку потім влийте остиглий цукровий сироп, збиваючи на повільній швидкості.
Застелите деко або плоску прямокутну форму з невисокими бортиками папером для випічки, змащуйте його олією. Вилийте яблучну масу, розрівняйте шаром у 2-3 см і залиште за кімнатної температури для застигання на 5-6 годин або на ніч.
Присипте зверху цукровою пудрою, обережно вийміть із форми та переверніть на іншу сторону, пересипавши пудрою ще раз. Розріжте на невеликі кубики або брусочки — і Ваша пастила готова!
- Ціна: 206 ₴