Чай
тільки кращі трав'яні чаї
Вся користь трав'яних чаїв
Останнім часом трав'яні чаї стає усе більш популярними, їх роблять багато відомих чайні компанії. Можна сказати, що за своєю природою трав'яний чай не є чаєм. Адже виготовляється він не з листя чагарнику чаю, а з різних квіток, листя і кореневищ рослин. Батьківщиною такого чаю є Китай та країни Близького Сходу.
Трав'яні чаї не тільки дуже смачні, але й корисні. Крім того, вони володіють прекрасними лікувальними властивостями. Вони бувають стимулюючими, болезаспокійливими або розслабляють.
Трав'яні чаї містять велику кількість біологічно активних речовин. Їх рекомендується приймати в будь-якому віці і при будь-якому стані здоров'я. Пити трав'яні чаї потрібно регулярно, тільки тоді буде помітний бажаний ефект.
До цінностей трав'яного чаю можна віднести і той факт, що він не містить кофеїну. Кофеїн шкідливий для людей, які страждають порушеннями нервової і серцево-судинної систем та для дітей до двох років. Трав'яний чай можна давати дітям будь-якого віку.
Збір трав для трав'яного чаю
Щоб чай вийшов дійсно корисним, всі трави повинні бути правильно зібрані і висушені. Крім того, вкрай важливо знати лікарську природу кожного інгредієнта трав'яних чаїв, інакше можна не поліпшити, а тільки погіршити своє здоров'я. Для будь-якого випадку життя і будь-якого стану можна знайти відповідну траву. Потрібно знати також правила переробки та зберігання трав.
Найголовніше: збирати майбутнє сировину необхідно далеко від трас і промислових підприємств. У місті і навіть міських парках фитосборы виключені!
Трави збираються в період цвітіння, незалежно від того, чи потрібні вам квітки чи ні. Виняток становлять рецепти, за якими потрібні нирки або зовсім молоді пагони.
При зборі трав не можна виривати їх з корінням. Необхідно завжди залишати частину трави для її відновлення.
При зборі листя зрізати слід лише кілька листків з гілки. При зборі квітучої частини потрібно залишати деякі рослини з квітами, щоб дозріли насіння. Квітки таких рослин, як шипшина, липа, жасмин і т. п., збирати можна тільки тоді, коли вони повністю розпустяться.
Листя чорної смородини, зніту, костяниці, ожини, малини, морошки збирати можна тільки коли вони повністю розгорнуться. Плоди і ягоди повинні повністю дозріти.
Заготовляти траву рекомендується в суху погоду, відразу після того, як зійшла роса.
Зберігання трав і плодів
Сушити траву потрібно під накриттям. Краще всього для цього підійде горище чи інше добре провітрюване приміщення. Це дозволить уникнути загнивання. Почорнілу траву використовувати не можна.
Такі трави, як чебрець, материнка, аїр і т. п., містять ефірні олії. Сушити їх потрібно повільно. Оптимальна температура: 30 ― 35 градусів. Траву з глюкозитами потрібно сушити при температурі 50 ― 60 С. Сюди відносяться: м'ята перцева, пижмо, звіробій, горицвіт, мати-й-мачуха і т. п. Для цього можна використовувати сушарку.
Плоди барбарису, шипшини, чорної смородини, горобини звичайної містять вітамін С. Сушать їх зазвичай в сушарці при температурі 80 ― 90 градусів.
Термін зберігання квіток, листя і трави не повинен перевищувати один – два роки. Плоди і ягоди можна зберігати не більше трьох – чотирьох років. Коріння, кореневища і кору зберігають два – три роки.
Сушене листя і плоди краще всього тримати в паперових або матерчатих мішках. Підійдуть також скляні або керамічні банки з щільними кришками. Кожен вид рослини повинен зберігатися окремо. На мішечок або банку необхідно наклеїти етикетку із зазначенням назви трави і часу збору.